Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM, vekam.ku.edu.tr) tarafından 14-15 Kasım 2019 tarihleri arasında VEKAM Bağ Evi’nde Prof.Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Dr. Çiğdem Maner ve Özlem Dengiz Uğur’un danışmanlığıyla Çocuklar (0-18) İçin Kültürel Miras Çalışmaları Çalıştayı gerçekleştirildi.
Belli periyotlarla devam edecek, sürekliliği olan yapısıyla ve geniş kapsamlı alt başıklarıyla kültürel miras konusunda hem Türkiye’de hem de dünyada yapılan örnekleri sunarak, Türkiye’de bu konuda çalışanlar için yeni fikirlerin oluşmasını ve sürdürebilir kültürel miras eğitimini desteklemeyi hedefleyen çalıştaylar dizisinin ilki olan bu çalıştayda müzeler, ören yerleri ve kazılardan konuşmacılar tarafından, başta müze eğitimi olmak üzere müzelerle ilgili de pek çok konuya değinildi. Konuşmacılar gibi katılımcıların da eğitim, arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık ve benzer disiplinlerden geniş bir yelpazede olduğu uluslararası çalıştayın Türkiye dışında da konuşmacı konukları vardı.
Akropol Restorasyon Servisi’nin eğitim etkinliklerini Yunanistan’dan Irene Kaimara ve Assamina Leonti beraberlerinde getirdikleri eğitim kitleri ile anlattılar.
Almanya’da Xanten Arkeoloji Parkı’da gerçekleştirilen sınıf dışı öğrenme etkinliklerini ise Stephan Quick detaylı bir sunumla paylaştı.
Yurtdışından üçüncü katılımcı ise Lübnan’dan Joanne Farchakh Bajjaly idi. Ülkelerindeki Suriyeli mülteci çocuklar ile gerçekleştirdikleri “Zihnimdeki Suriye” projesini ve mülteci çocukların zihninde anavatanlarına dair olumlu bir imge oluşturma çabalarından bahsetti.
Çalıştayın ilk sunumları erken çocukluk ve öğrenme üzerineydi. Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aylin Küntay erken çocuklukta sosyal, zihinsel, duygusal gelişimi anlatırken, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Müge Artar ise öğrenme ve kültürel gelişim konularına odaklandı.
Mobil müze etkinliklerine bir örnek olarak Yeşim Özturan tarafından İstanbul Rahmi Koç Müzesi’nin Müzebüs Projesi’nin sunulduğu çalıştayda Ankara Rahmi Koç Müzesi’nden müze eğitimcisi Ayşe Bağırcıoğlu ise müzelerinde geçici sergileme ile misafir ettikleri Hollanda’nın Rijk Müzesi’nden gelen “Ankara Manzarası” tablosunu ve bu tablo üzerinden gerçekleştirdikleri çok yönlü eğitim etkinliklerini aktardı.
Yeşilova Höyüğü kazıları ile İzmir’in tarihine ışık tutarken beraberinde çok önemli bir de görevi üstleniyor; yerelden ve ülke çapından misafirlerini eğitim programlarıyla ağırlayıp, eğitim için inşa edilen mekanlarda ve sahada gerçekleştirdikleri etkinliklerle müzelerin eğitim ve topluma hizmet görevini yerine getiriyor. Projenin yürütücüsü Yeşilova Höyüğü Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin’in kazıların başlangıcından itibaren başlattıkları projelerini tüm safalarını ile aktardığı sunumu oldukça ilgi çekiciydi.
Sunumu yapılan bir diğer proje ise Aydın’da gerçekleştirilen çocukların ve gençlerin yaşadıkları kentin tarihini öğrenmelerine yönelik “Kentimizdeki Kültür Varlıklarını Keşfediyoruz”. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilim ve Toplum Projeleri Destek Programı kapsamında desteklenmiş ve 2011 yılında Aydın kent merkezinde uygulanmış olan projenin yürütücüsü Adnan Menderes Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gökçe Şimşek.
Koç Üniversitesi’nden Dr. Ilgım Veryeri Alaca ve Betül Gaye Dinç’in müzeler tarafından hazırlanmış çocuk kitaplarındaki metin ve resim ilişkisini, çocuk edebiyatı, kültürel miras ve sanat eğitimi literatüründen faydalanarak irdeledikleri, müzelerdeki objelerden yola çıkan kitapların, mevcut kültürel mirası nasıl görsel ve metinsel olarak sunduğunu sorguladıkları sunumlarında Türkiye ve yurtdışından müzelerin hazırlamış oldukları kitapalar üzerinden çocuklar için sanat ve kültürel mirası sunma stratejilerini değerlendirdiler.
Koç Üniversitesi’nden Doç. Dr. Nazmi Ağıl çocuklarla ve gençlerle kültürel miras çalışmalarına farklı bir perspektiften bakarak; okul müfredatlarında didaktik yaklaşımlarla sunulmaya çalışılan kültürel miras değerlerinin edebiyat ya da yabancı dil eğitimi gibi uygun dersler içine yerleştirilerek, yaratıcı yazma etkinlikleri halinde işlenmesi durumunda öğrencilerin bu konulara ilgisinin artabileceği tezini, bilmece, mani, tekerleme formatlarında hazırladığı örneklerle destekleyerek ilgi çekici bir sunum gerçekleştirdi.
Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan konuşmasında öğretmenlerle yürütülen kültürel miras ve müze eğitimi çalışmalarına odaklanırken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın hizmet içi geliştirme etkinlikleri kapsamında Ankara Üniversitesi Müze Eğitimi Anabilim Dalı’na hazırlattığı öğretmenler için müze eğitimi programı hakkında bilgi verdi.
ÇEKÜL Vakfı’ndan Gülşen Hazal Çatalbaş ve Deniz Dinçel vakfın çocuklarla gerçekleştirdiği kültürel miras eğitim programlarını tanıttı.
Çalıştay süresince ilk gün dört, ikinci gün üç adet olmak üzere toplam yedi adet atölye çalışması gerçekleştirildi. Farklı disiplinlerden yürütücülerle ve zengin temalarla üç ayrı mekanda gerçekleştirilen atölye çalışmaları, çeşitli tekniklerin deneyimlendiği ortamlar oluşturdu. Atölyelerin başlıkları şu şekildeydi;
- Acropolis Restoration Service Müze Kitleri / Irene Kaimara, Assamina Leonti
- Şiir ve Şuur: Dizelerle Kültürel Miras / Doç. Dr. Nazmi Ağıl, Koç Üniversitesi
- Düne Bakmak, Bugünü Anlamak, Geleceği Tasarlamak/ Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan, Ankara Üniversitesi
- Midas’a Mektup: Ankara’nın İlk Sakinleri Frigler / Doç. Dr. Zafer Derin, Ege Üniversitesi
- Değişim, Dönüşüm: Evler, Yaşamlar / Özlem Dengiz Uğur
- Müze kitabı Oluşturma: Bağ Evi Örneğinden Yola Çıkarak Kültürel Miras Değerlerinin Genç Okuyucular için Kitaplaştırılması / Dr. Öğr. Üyesi Ilgım Veryeri Alaca ve Betül Gaye Dinç
- Tarımsal Kültür Mirası Bağlamında Bağ Evi / Doç. Dr. Gökçe Şimşek
Atölyeler VEKAM Bağ Evi (müze ev), VEKAM Bağ Evi Seminer Salonu ve VEKAM Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.
Bu çalıştay kapsamında farklı disiplinde, mekanda ve temada gerçekleştirilen kültürel miras çalışmalarına mümkün olduğunca geniş bir yelpazeyle yer verilirken, devam eden çalıştayların tematik olarak ele alınması planlanmakta. Takip edecek çalıştayların detayları aşağıda yer alan konulara odaklanarak şekillenecek;
Çoçuklar için Müze Eğitimi ve Kültürel Miras Eğitimi İlişkisi, Sahada Çoçuklar için Kültürel Miras Eğitimi, Kitaplarla Kültürel Miras Eğitimi, Çoçuklar için Mobil Kültürel Miras Projeleri, Öğretmen Eğitimi Kültürel Miras İlişkisi, Çoçuk Sanal Müze Eğitimi Kültürel Miras İlişkisi, Çocuk ve Yapı-Mimari Eğitimi Kültürel Miras Eğitimi İlişkisi, Çocuklar için Engelsiz Kültürel Miras Eğitimi
Çalıştaya ev sahipliği yapan Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Ankara ve çevresi üzerine yeni veriler ortaya koyan araştırmaları destekleyen ve gelişmesine imkan sağlayan bir merkez. Aynı zamanda zengin bilgi kaynaklarını barındıran kütüphanesi ve arşivi ile Ankara’nın kent belleği işlevini üstlenerek, nadir kitaplar ve haritalar da dahil olmak üzere Ankara ile ilgili her türlü yayını dermesine katarak birincil başvuru merkezi olmayı başarmış durumda. 1994 yılından günümüze akademik çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla sempozyum panel, konferans, sergi ve seminerler düzenlemekte, sempozyum kitapları yanı sıra Ankara Araştırmaları adıyla yılda iki kez hakemli bir dergi de yayınlamakta (www.ankaradergisi.org).
Çalıştay’ın bir kitabı çıktı mı acaba?
BeğenLiked by 1 kişi
Necati Bey, çalıştayın kitabı yayınlandı. Internetten ve Yapı Kredi Yayınları satış noktalarından ulaşılabiliyordu. Son günlerde tükendi bilgileri geliyor. İlginizi çekti ise ben size ulaştırabilirim.
BeğenBeğen