Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde, Ankara Üniversitesi Müze Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim görevlilerinin danışmanlığında Mayıs ayının ilk günlerinde Ankara’da öğretmenler için “Müze Eğitimi” pilot uygulamaları gerçekleştirildi. Farklı branşlardan öğretmenlerin katıldığı etkinliklerde konuşan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Adnan Boyacı, başta tarih eğitimi olmak üzere farklı derslerin kazanımlarının, öğrencilere müzelerin tarihsel ve arkeolojik ortamında daha somut ve kalıcı olarak aktarılmasını projenin temel amacı olarak belirtti.
Ardından 28 Mayıs 2019 tarihinde Topkapı Sarayı Müzesi’nde Millî Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri ERSOY, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Adnan BOYACI, Ankara Üniversitesi Müze Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İLHAN ve Türk Tarihçi, Akademisyen, Yazar Prof. Dr. İlber ORTAYLI’nın katılımı ile “Müze Eğitimi Tanıtım Programı” gerçekleştirildi.
Öğretmenlerin müzeleri eğitim ortamı olarak kullanmaları ve bu konudaki bilgi ve birikimlerini artırmaları için başlatılan “Müze Eğitimi Sertifika Programı” ile hazırlanan “Müze Eğitimi Öğretmen El Kitabı” ve “Müze Etkinlik Kitabı”nın tanıtıldığı toplantıda Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğünce, Erzurum’da 81 ilden katılacak farklı branşlarda öğretmenlerle 17-21 Haziran 2019 tarihleri arasında öğretmen ”Müze Eğitici Eğitimi” mesleki gelişim programının düzenleneceği ve iki yıl içerisinde de 15.000 öğretmenin müze eğitimi almasının hedeflendiği dile getirildi.
Toplantıda aynı zamanda Millî Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK ile Prof. Dr. İlber ORTAYLI’nın, öğretmen ve öğrencilerin katılımı ile “Müze Eğitim Sohbeti” ve ardından öğretmenler ve öğrenciler ile “Müzede Eğitim Etkinliği” gerçekleştirildi.
17-21 Haziran 2019 tarihleri arasında Erzurum Hizmetiçi Eğitim Enstitüsü’nde 81 ilden 200 kursiyer öğretmenin katılımı ile gerçekleştirilen “Müze Eğitimi Sertifika Programı” kuramsal anlatımlar, müze öncesi, müzede ve müze sonrası eğitim uygulamaları, müze eğitimi etkinlikleri hazırlama, program geliştirme çalışmaları içeren çok yönlü kapsamıyla tamamlandı.
Müze etkinlikleri için seçilen mekanlar Yakutiye Medresesi Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi ile Atatürk Evi idi.
Program sonrasında memnuniyetlerini dile getiren kursiyer öğretmenler, okullarına döndüklerinde de seminer döneminin ikinci haftasında okullarındaki öğretmenlerle, bulundukları şehirlerin müzelerinde “Müze Eğitimi” etkinlikleri gerçekleştirerek çalışmalarını devam ettirme ve geliştirme fırsatı yakaladılar.