Anadolu Üniversitesi’nin Müzeleri

Büyükşehir belediyesinin sanatın her türüne ve müzelere ayrı bir önem verdiği Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi bünyesinde de üç müze yer almakta; Çağdaş Sanatlar Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Eğitim Karikatürleri Müzesi

Üniversitenin Yunus Emre Kampüsü’nde yer alan Çağdaş Sanatlar Müzesi Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi örneklerinden olup, döneminde Askeri Kışla ve Talimgâh Binası olarak kullanılmış. Anadolu Üniversitesi’nin isteği üzerine tescillenmiş olan yapı, tek katlı ve dikdörtgen planlı. 1998 yılında başlayan ve otuz ayda onarılan yapıda dış cephe orijinale bağlı kalınarak sarı-beyaza boyanmış. Hem yerli hem de yabancı sanatçıların yapıtlarının bulunduğu Çağdaş Sanatlar Müzesi koleksiyonu yeni katılımlarla da zenginleşmekte. Müzenin bir bölümünde binanın retorasyon sürecinin fotoğraflarını görmek de mümkün.

Çağdaş Sanatlar Müzesi koleksiyonu yeni katılımlarla da zenginleşmekte. Müzenin bir bölümünde binanın retorasyon sürecinin fotoğraflarını görmek de mümkün.

Anadolu Üniversitesi’nin bir diğer müzesi tarihi Odunpazarı semtinde yer alan Cumhuriyet döneminin Eskişehir’deki en eski binalarından biri olan ve eski askerlik şubesi olarak bilinen Cumhuriyet Tarihi Müzesi. Anadolu Üniversitesine tahsis edildikten sonra restore edilen yapı 23 Nisan 1994 tarihinde hizmete açılmış.

Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Müzesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş öyküsü belgelerle yer almakta, Türkiye’nin kuruluşunu anlatan 130 fotoğraf, Mustafa Kemal Atatürk’ün çeşitli dönemlerine ait 51 portresi bulunmakta ve bunların her biri tarihe tanıklık etmekte.

Üniversitenin Eğitim Karikatürleri Müzesi de Odunpazarı’nda restore edilmiş, 1900’lü yılların başında yapıldığı tahmin edilen ve konut olarak kullanılan, 2 katlı 265m² ahşap bir yapıda yer almakta.

Müze, Türkiye’de bir ilk olan Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin yan kuruluşudur. Müzede her daim sergi, değişken sergi bölümleri, portreler odası, Türk karikatür ustaları odası, Eskişehirli karikatürcüler odası ile kitaplık bölümleri bulunmakta olup, karikatür çalışmalarının yapılabileceği mekânlar da tasarlanmış.

Karikatür arşivindeki eserler sergilenirken, alt kat salonunda yerli ve yabancı karikatürcülerin sergileri de aralıklı olarak sürdürülmekte, böylelikle sık sık yapılacak değişikliklerle yaşayan bir müze amaçlanmakta.

Müzeden araştırma amacıyla da bir kitaplık oluşturulmuş olup, müze orijinal karikatür, kitap, poster, gazete, dergi gibi bağışları kabul etmekte.

Anadolu Üniversite’nin her üç müzesinde de girişler ücretsiz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogcu bunu beğendi:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close