İtalyan Mimar
Giulio Mongeri’nin tasarladığı, 1929 yılında tamamlanan İş Bankası Binası
Ankara’da Ulus tarihi dokusunun simge yapılarından birisidir. Cephelerinde hem
batı hem Osmanlı mimarlığından etkiler taşıyan, ana girişin üstündeki cam
gölgeliği Art Nouveau tarzı olarak nitelendirilen bu bina artık bir müze.
“Siyasi, askeri muzafferiyetler ne kadar büyük olursa olsunlar, iktisadi muzafferiyetler ile tetviç edilemezlerse husule gelen zaferler payidar olamaz, az zamanda söner. Bu itibarla en kuvvetli ve parlak zaferimizin dahi temin edilebildiği ve daha edilebileceği semerat-ı nafıayı tesbit için iktisadiyatımızın, hakimiyet-I iktisadiyemizin temin ve tarsin ve tevsii lazımdır.” Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 17 Şubat 1923
Bankanın kurucusu Atatürk’ün, askeri zaferlerin ancak iktisadi zaferlerle kalıcı olabileceği vizyonu çerçevesinde “Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi” adı verilen müze 2 Mayıs 2019 tarihinde kapılarını ziyaretçilere açtı.
Danışmanlığını Prof. Dr. Zafer Toprak’ın yaptığı müzenin tasarımı Burçak Madran, grafik tasarımını Emre Senan üstlenmiş. Binanın bodrum katındaki kiralık kasa bölümü ile giriş ve birinci katlarında orijinal olarak korunan özel tarihi alanlarda gişeleri, şubelerde kullanılan orijinal eşyaları, tarihi belge ve dokümanları görmek mümkün. Zemin ve birinci katlarda ayrıca, bankanın iktisadi bağımsızlık tarihine dair koleksiyonunda yer alan fotoğraf, belge, obje ve filmler sergileniyor. 1. Katta aynı zamanda bankanın ilk inşaa edilen binasından itibaren genel müdürlük binalarını öyküleri, fotoğrafları ve maketleri ile inceleyebiliyoruz. İkinci katta, bankanın iletişim faaliyetlerini ve toplumsal katkılarını anlatan “Türkiye İş Bankası İftiharla Sunar” başlıklı kalıcı bir sergi kurgusu yer alıyor. 3. Kattaki sanat galerisi 31 Ağustos’a kadar ressam Mevlüt Akyıldız’ın sergisine ev sahipliği ediyor. Bir müzeyi canlı kılan kısımlardan birisi de süreli sergiler. Müzenin 4. katı süreli sergilere ayrılmış. Bir ayağı İstanbul’da açılan Milli Mücadele’nin 100. Yılında “İstiklal” Sergisi yıl sonuna kadar bu katta açık kalacak.
Erken Cumhuriyet Dönemi mimarisinin günümüze ulaşmış en önemli örneklerinden biri olan, Atatürk’ün Çankaya Köşkü’ndeki çalışma odasını da tasarlayan Selahattin Refik Sırmalı tarafından dekorasyonu yapılan tarihi binada, 22 Ekim 1929 tarihinde Atatürk’ün misafir edildiği, orjinaline uygun şekilde korunan “İdare Meclisi Salonu” da ziyaret edilebiliyor. Müzede Atatürk’ün ziyareti sırasında çekilen fotoğraftan Kurt Bullend tarafından müze için yapılan bir yağlı boya tablo ile Atatürk’ün bankanın İskenderiye Şubesi’ne hitaben imzaladığı Weinberg tablosu da sergileniyor.
Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, Pazartesi günleri hariç her gün 10:00-18:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebiliyor.
İstanbul’daki İş Bankası Müzesi’nin çalışmalarını bilerek, görüştüğüm yetkililerden de aldığım bilgilere göre müzede “Müze Eğitimi” çalışmaları da yapılacakmış. Müzenin kadrosunda deneyimli bir de müze eğitimcisi olması büyük şans diye düşünüyorum.
Son olarak keyifle gezdiğim, özenle hazırlanmış yine kendi tarihi binası içine kurulmuş İstanbul’daki İş Bankası Müzesi’ni de gezmenizi tavsiye ederim.
Kalemine sağlık
BeğenBeğen